Logo rij-instructie.nl

'Bijscholing oudere verkeersdeelnemers schiet zwaar tekort'

  actueel

De huidige (bij)scholing van verkeersdeelnemers in het algemeen en van ouderen in het bijzonder, schiet zwaar tekort. "We klagen steen en been over onrustbarende cijfers over doden en gewonden in het verkeer, maar ondernemen vrijwel niets om de enorme populatie weggebruikers fatsoenlijk bij te scholen." Een tv-programma waarin de verkeersregels onder de aandacht worden gebracht zou al veel helpen.

Dit pleidooi  voor goede bijscholing van oudere automobilisten  houdt  verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Tertoolen schetst op zijn website de deverkeerpsycholoog.nl het beeld van de ouder wordende mens die, dat is nu eenmaal een natuurlijk proces, steeds meer moeite heeft om alles bij te houden. Zo ook het verkeer. "Het verkeer gaat sneller als je ouder wordt. Deels omdat het ook echt steeds sneller gaat, maar vooral omdat het onder de hersenpan allemaal wat trager gaat verlopen. Dat maakt van ouderen geen standaard brokkenmakers (jongeren in de leeftijdscategorie 18 -24 vormen gemiddeld een veel groter gevaar op de weg (5))."

Om dit goed te kunnen managen, moeten ouderen volgens hem worden getraind. "Zowel hersenonderzoek als  kille ongevalscijfers tonen  aan dat ouderen gebaat zijn bij oefening van de grijze cellen door verantwoord te blijven deelnemen aan het verkeer. Niet iedere oudere is zich daarvan bewust en leeft daar naar. Zij mogen best een handje worden geholpen:, aldus Tertoolen. Hij doet alvast een alleraardigste suggestie: "Misschien moeten we maar eens beginnen om een deel van alle dertien-uit-een-dozijn-kookprogramma's op tv te vervangen door programma's waar je op een leuke, aansprekende manier verkeersweetjes geserveerd krijgt."

Reageer op dit nieuws 2
Meer berichten