Afbeelding

Zeker 50.000 alcoholovertreders in verkeer zijn niet aan te pakken

actueel

Zeker rond 50.000 mensen (een Johan Cruijff ArenA vol) in Nederland is hardnekkig alcoholovertreder in het verkeer en blijkt ook na aanhouding hardleers. Traditionele maatregelen, zoals het innemen van het rijbewijs, lijken nauwelijks effect te hebben op deze groep; in veel gevallen rijden deze overtreders ook zonder rijbewijs door. Kortom: dit is een groep op wie niemand vat heeft en die verantwoordelijk is voor tussen 50 en 95 verkeersdoden per jaar..

Dit staat in het SWOV-rapport Zware alcoholovertreders in het verkeer en onderstreept de noodzaak dat verkeershufters zwaarder moeten worden aangepakt. Minister Blok van veiligheid werkt aan wetgeving hiervoor.
In Nederland is een aanzienlijke groep van 90.000-125.000 automobilisten die regelmatig onder invloed van (te veel) alcohol aan het verkeer deelneemt en ten minste 45 procent van hen is hardnekkig in hun overtredingsgedrag.Maatregelen om het probleem aan te pakken zijn volgens de SWOV onder andere gerichte preventie van rijden onder invloed. Het alcoholslot was hiervoor een goed middel, maar dit wordt niet meer ingezet.
SWOV geeft in het rapport aanknopingspunten voor een aanpak die breder kijkt dan alleen het verkeer. Voorbeelden zijn een op specifieke doelgroepen toegesneden intensieve begeleiding en behandeling om overtreders van hun alcoholverslaving af te helpen en alternatieve, goedkopere alcoholsloten.
Voor de goede orde: dit gaat alleen over alcoholovertreders en dus niet over de groep van een onbekende omvang die ander verkeershufterig gedrag vertoont met regelmatig verkeersslachtoffers tot  gevolg.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1