Logo rij-instructie.nl

'Zwaardere straffen helpen niet zolang er niet wordt gehandhaafd'

  actueel

Voormalig Vekeersofficier van Justitie Koos Spee zegt dat het totaal geen zin heeft om verkeershufters zwaarder te straffen, zolang er niet beter wordt gehandhaafd. "Het zit hem in de handhaving. Als er niet wordt gecontroleerd dan helpt dreigen met straffen helemaal niets. Er worden de laatste jaren veel minder mensen van de weg gehaald. De politie heeft er geen tijd voor. Er wordt alleen maar geflitst."

Spee zegt dit tegen BNR Nieuwsradio in en reactie op het plan van minister Blok om wetgeving mogelijk te maken om verkeershufters zwaarder te straffen. Blok zegt dit in De Telegraaf vanochtend. "De boete voor telefoongebruik achter het stuur is 200 euro, dat is een flink bedrag, maar als je nooit gepakt wordt, zegt dat niets. Als je op de A20 bij Rotterdam 5 of 10 kilometer te hard rijdt, dan heb je een boete van zo'n 150 euro. Maar daar is 24 uur per dag, 7 dagen in de week een pakkkans, en nog geen 0,3 procent rijdt daar te hard. Het gaat om de kans op een straf, er zijn maar weinig mensen die 's ochtends wakker worden, het licht hebben gezien en zich beter gaan gedragen."
Spee heeft er weinig vertrouwen in dat de handhaving wordt aangepakt. 'Dat hoor ik al vijf jaar, dat het beter en strenger wordt, maar er komt niets van terecht. De politie heeft gewoon te weinig capaciteit, dan hebben hogere straffen gewoon geen zin.'

Reageer als eerste
Meer berichten