Afbeelding

Grote verwarring over de speed-pedelec

actueel

Er is de nodige verwarring over het bericht op Rij-instructie gisteren waarin staat dat vanaf 1 januari  zogenoemde speed-pedelecs (elektrische fietsen die maximaal 45 km/uur kunnen rijden) als gevolg van een Europese richtlijn een bromfietskenteken moeten hebben. Volgens bronnen is dit echter nog niet officieel en kan het zomaar nog een half jaar duren voordat dit is ingevoerd.

De tekst is gebaseerd op een officiële aankondiging op de website rijksoverheid.nl, waar onder andere staat: "U mag met een speed-pedelec de openbare weg op wanneer het een snorfietskenteken of bromfietskenteken heeft. De RDW geeft een typegoedkeuring af en ook een kenteken. Door nieuwe Europese regelgeving moeten alle speed-pedelecs vanaf 1 januari 2017 een bromfietskenteken hebben." Het bericht meldt geen enkel voorbehoud wat betreft de datum van invoering, ook niet aan het einde.
Er is ook een speciale app Nieuwe Wetten, waarin allerlei nieuwe wetten staan, gerangschikt naar onderwerp. De wetgeving inzake de speed-pedelec staat hier opvallend genoeg helemaal niet in, dus ook niet met het voorbehoud dat de invoeringsdatum nog niet definitief is. We hebben bij het ministerie van IenM de vraag voorgelegd hoe het nu precies zit, wachten op antwoord en zodra we dat hebben, melden we dat. 

Hier vindt u de exacte tekst op rijksoverheid.nl.

Afbeelding
Tegen verkeershufters is geen kruid gewassen 4 uur geleden
Theo Vuyk
Blijf lekker doorwerken zolang het kan 6 mei, 15:15 3
Afbeelding
Tussentijdse toets: ANWB-rijscholen zijn grootgebruiker 3 mei, 13:21
Afbeelding
Helft cannabisgebruikers kruipt binnen 8 uur na blowen achter het stuur 1 mei, 15:22
Afbeelding
Naarmate kinderen ouder worden, neemt de invloed van opvoeders op verkeersgedrag af 1 mei, 13:59
Burgemeester Frank Dales van Velsen flankeert een trotse Ronald de Vries.
WRM-docent Ronald de Vries is Lid in de Orde van Oranje-Nassau 29 apr, 14:11 3