Programma 'Alcoholvrij op weg' heeft effect

actueel

Jongeren laten ervaren wat alcohol met je rijvaardigheid doet, is de beste manier om jongeren te motiveren geen alcohol te nemen wanneer zij in de auto de weg op gaan.

Dit blijkt uit onderzoek van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) en de Rijksuniversiteit Groningen (Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen/Verkeerspsychologie) naar de effecten van het preventieprogramma ‘Alcoholvrij op weg’, dat al sinds 1996 in Friesland wordt uitgevoerd. Dit gebeurt door samenwerking van VNN met de de regiopolitie Fryslân en Drenthe, rijscholen in Friesland en Drenthe, het Openbaar Ministerie en Veilig Verkeer Nederland.
Het doel van ‘Alcoholvrij op weg’ is jonge automobilisten bewust te maken van de effecten van alcoholgebruik op hun eigen rijvaardigheid en te voorkomen dat zij onder invloed van alcohol aan het verkeer deelnemen. Uit het onderzoek blijkt dat het besef over alcoholmisbruik bij de deelnemers veel groter is dan bij jongeren die niet aan het programma hebben deelgenomen. “Op basis van de resultaten kan geconcludeerd worden dat het Alcoholvrij op weg-programma effectief is als het gaat om het verminderen van het rijden onder invloed van alcohol”, luidt dan ook de conclusie.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1