Doorselecteren

In de vorige rijinstructie stond als kop ’24 van de 50 grootste B-rijscholen slagingspercentage onder 50 procent’. Ik wil geen kritiek leveren op ons eigen vakblad, maar er had ook kunnen staan: 26 van de 50 grootste rijscholen scoren boven de 50 procent. Dat klinkt toch iets anders, maar toegegeven: minder prikkelend.

Doen grote(re) rijscholen het hiermee beter of slechter dan de rest? Ik denk dat het niet zo heel veel uitmaakt, maar ken de cijfers hierover niet precies. Wat grotere rijscholen wel kunnen en de een- of tweepitters niet, is iets wat in de (top)sport heel normaal is: doorselecteren. Je biedt een nieuwe instructeur(trice) in je bedrijf een goede (bij)scholing en begeleiding toegespitst op jouw bedrijfsfilosofie aan. Na 1 of 2 jaar heb je bereikt wat je voor ogen had, of niet. En in dat geval neem je afscheid, wat na 1 of 2 tijdelijke contracten niet zo heel moeilijk is. Zo kom je tot een bepaald kwaliteitsniveau in je bedrijf.

Of elke grotere rijschool dit doet? Nee. Daar kun je voor kiezen, dat is een onderdeel van de missie en visie die een grotere rijschool heeft vastgesteld. Is hiermee de instructeur(trice) die het niet waarmaakt uit de branche verwijderd? Een aantal wel, schat ik in, maar veel zullen elders of voor zichzelf met wat lagere resultaten verder gaan. Dit is gewoon marktwerking en hopelijk gaan de nieuwe plannen de negatieve uitwassen aanpakken. Een aantal grotere rijscholen heeft zelf die keuze al lang gemaakt.

Een ‘gewaagde’ stelling

Het is een tikkie gedurfd, maar hier komt-ie: 'We zouden met een betere theoriekennis van onze leerlingen ook een paar procent hoger scoren bij de praktijkexamens. En dat heeft dus helemaal niets te maken met de kwaliteit van de praktijkopleiding.'

Het is nog nooit anders geweest dan dat je bepaalde theoretische kennis en begrip moet hebben om welke praktijk dan ook goed onder de knie te krijgen. Natuurlijk zijn er rijopleiders die we liever kwijt dan rijk zijn en natuurlijk zijn er genoeg die best nog een tandje beter kunnen. Maar elke rijinstructeur - goed of slecht - zou een paar procent hoger scoren met theoretisch goed onderlegde cursisten. Vooral als die leerlingen de theorie echt begrijpen.

Het gaat mij wat te ver om de turbo-opleiders hiervan de volledige schuld te geven: de gemiddelde leerling wil het liefst zo snel mogelijk met zo weinig mogelijk moeite de theorie halen. Dit vraagt een andere ‘mindset' en ook een taak voor de opvoeder van de veelal jeugdige cursisten. 

Domweg het theorieslagingspercentage omhoog krijgen, zou trouwens heel eenvoudig kunnen: dan moet het CBR de wet- en inzichtvragen weer samenvoegen. Er zijn nu bosjes leerlingen die hooguit 5 fouten hebben, maar toch zakken omdat ze in de wet 3 fouten hebben of 4 bij inzicht.

Conclusie: Wil je kwaliteit van de rijopleiding omhoog hebben, is dat een prima streven. Maar … vergeet niet bij het begin te beginnen!

Arie Vroege,
VRB