Meer jongeren op de motor

De afgelopen tien jaar is het aantal jongeren van 18 tot 25 jaar dat een motor koopt met 44,6% toegenomen. Uit cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC bleek aan de vooravond van de MOTORbeurs Utrecht dat vorig jaar 21.641 jongeren een nieuwe of gebruikte motorfiets kochten, terwijl dat er 14.962 waren in 2014. 

Bovendien zijn afgelopen jaar volgens het CBR 33.617 mensen geslaagd voor een afsluitend motorexamen, terwijl dat er tien jaar geleden 19.380 waren. Bijna de helft van de nieuwe motorrijders in 2023 was tussen de 18 en 25. BOVAG en RAI Vereniging concluderen: 'De groeiende populariteit van motoren onder jongeren - die nu de nieuwe werkgeneratie vormen - is een echte gamechanger. Het is namelijk een doorslaggevende mogelijkheid om motoren als mobiliteitsoplossing in te zetten voor dagelijks woon-werkverkeer.'

BOVAG werkt aan brancheformat voor CSRD

Vanaf dit jaar krijgt u te maken met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een Europese wet die vraagt om uitgebreide en gedetailleerde rapportage over duurzaamheid. Grote bedrijven zijn rapportageplichtig en als kleine ondernemer kunt u klant of leverancier zijn van zo’n CSRD-plichtige onderneming, zoals banken, leasemaatschappijen of verzekeraars. Dan kunt u vragen verwachten over de duurzame impact van uw goederen of diensten. BOVAG is op dit moment in gesprek met deze partijen om te komen tot een uniform brancheformat. We willen daarmee de data die u straks moet aanleveren zo behapbaar mogelijk houden. 

Kostprijstool gratis voor BOVAG-leden

Samen met KPMG heeft BOVAG de Kostprijsberekeningstool ontwikkeld voor een helder inzicht in de kostprijs en een gedegen basis voor financiële sturing en strategische beslissingen. De tool is gratis te gebruiken door BOVAG-leden. Er zijn twee varianten: een generieke, eenvoudige versie die snel een indicatie geeft van de kostprijs, en een uitgebreide versie die gedetailleerd en op maat gesneden informatie biedt. BOVAG-ondernemers krijgen zo meer inzicht in de kostenverdeling en kunnen daarmee betere gesprekken voeren met de bank en opdrachtgevers én het helpt bij het nemen van strategische keuzes.