Boost je werkgeversmerk

Onlangs staken leden van BOVAG Rijscholen en ANWB Rijopleiding de koppen bij elkaar met als centrale boodschap: versterk je werkgeversmerk. In onze dynamische branche, bekend om zijn passie voor veilig en kwalitatief rijonderwijs, is er een nieuwe uitdaging ten tonele verschenen. Een nijpend tekort aan rijinstructeurs dwarsboomt de sector over alle rijbewijscategorieën heen. Dit fenomeen heeft niet alleen invloed op onze rijscholen, maar voorspelt ook een domino-effect op de toekomstige aantallen vrachtwagenchauffeurs in Nederland. 

Deze uitdaging vraagt om een frisse blik op het aantrekken van talent. De moderne sollicitant navigeert anders. Online-oriëntatie en een kritische blik op de aantrekkelijkheid van de werkgever zijn de nieuwe norm. Waar vroeger aspirant-instructeurs zich in bochten wrongen om een plek in onze rijscholen te veroveren, zien we nu een 180-gradenommekeer. Nu is het aan ons, de werkgevers, om ons van onze beste kant te laten zien. Dit betekent een modernisering van onze vacatureplaatsingen en sollicitatieprocessen, én van onze arbeidsvoorwaarden. Tijdens de bijeenkomst werden waardevolle handvatten aangereikt, een bewijs van onze voortdurende inzet voor kwaliteit en samenwerking. 

Voor BOVAG en ANWB is de 'ketengedachte' cruciaal, met stakeholders zoals het CBR. We kiezen voor constructieve samenwerking, gericht op de toekomst. Het vanuit de commissie-Roemer ontwikkelde NLP is hier een voorbeeld van, wat ons aanspoort om ook als rijinstructeurs stappen voorwaarts te zetten. Met CBR's RIS-specialist Van Ooijen hebben we besproken hoe we als branche kunnen inspelen op de ontwikkelingen in modulair opleiden. Kortom, deze bijeenkomst markeerde niet alleen een oproep tot actie voor het versterken van onze werkgeversmerken, maar benadrukte ook het belang van samenwerking en toekomstgerichte innovatie binnen onze branche. 

Arno Smits,
voorzitter BOVAG Rijscholen