Met SUV's en elektrische auto's wordt verkeer er niet veiliger op

De zogenoemde Sports Utility Vehicle (SUV) is gewild, maar staat ook in de beklaagdenbank vanwege het vermeende letsel dat een grote auto kan toebrengen. Uit verschillende studies blijkt dat SUV’s veilige voertuigen zijn voor de inzittenden, maar ze kennen een verhoogd risico voor het overige verkeer.
De bumpers van SUV’s zijn doorgaans hoger geplaatst dan bumpers van reguliere personenauto’s, waardoor de energie bij een botsing tussen deze voertuigtypes niet optimaal opgevangen kan worden en er een risico bestaat op onderschuiving. In Amerika heeft de auto-industrie een standaard opgesteld om de energie-absorberende structuur achter de bumper van SUV’s te verlagen naar de hoogte die gebruikelijk is bij reguliere personenauto’s. Over het veiligheidseffect van deze vrijwillige maatregel bestaat geen consensus.

En dan zijn er nog elektrische auto’s. Drie factoren zorgen ervoor dat elektrische auto’s mogelijk onveiliger zijn dan auto’s met een verbrandingsmotor: een lagere geluidsintensiteit, brandgevaar door de batterij, en het grotere gewicht van elektrische auto’s.

Lagere geluidsintensiteit

Geluid is - met name voor fietsers en voetgangers - belangrijk voor het waarnemen van andere verkeersdeelnemers die zich buiten het zichtveld bevinden en bij verminderde zichtbaarheid van andere verkeersdeelnemers, zoals mist en duisternis. Uit een literatuurstudie blijkt dat elektrische voertuigen stiller zijn dan auto's met een verbrandingsmotor bij snelheden tot 20 à 30 km/uur. Boven deze snelheid zijn er geen verschillen in geluidsintensiteit gevonden, hoogstwaarschijnlijk doordat het bandengeluid dan harder is dan het motorgeluid. Per 1 juli 2021 moeten alle nieuwe hybride en volledig elektrische voertuigen in de Europese Unie zijn uitgerust met een Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS), ofwel kunstmatig toegevoegd geluid bij een voorwaartse snelheid tot 20 km/uur en bij achteruitrijden.

Brandgevaar door batterij

Uit ongevallencijfers valt niet te herleiden of brand de oorzaak was van eventueel letsel bij een ongeval. Niettemin zijn er door de batterijen van elektrische auto’s extra mogelijkheden voor (brand)gevaar ten opzichte van auto’s met een verbrandingsmotor. Bij extreme hitte of kou neemt de kans op het ontstaan van brand in de batterij bijvoorbeeld toe. Dergelijke extreme omstandigheden zijn in Nederland echter zeer zeldzaam. Daarnaast is er bij een aanrijding met een groot snelheidsverschil kans dat er batterijschade – en daarmee brand – ontstaat.

Ook het blussen van brand bij een elektrische auto verschilt van het blussen van brand bij een auto met een brandstofmotor. Doordat de binnenkant van de batterij niet bereikbaar is voor blusmiddelen, kan de batterij tot dagen na het ongeval opnieuw spontaan ontvlammen als deze niet voldoende gekoeld wordt. Hierdoor bestaat ten opzichte van auto’s met verbrandingsmotoren een aanvullend gevaar voor mensen die belast zijn met het blussen, verplaatsen, opslaan of onderzoeken van het voertuig.

Groter gewicht van elektrische auto’s

Een voertuig met een grotere massa leidt bij een ongeval tot ernstiger letsel bij de tegenpartij dan een voertuig met een kleinere massa.