Afbeelding

VVN wenst dat in navigatiesysteem de veiligste route een optie is

Algemeen

Veilig Verkeer Nederland (VVN) vraagt zich af of het mogelijk is dat naast de snelste en kortste route ook de op dat moment veiligste route in een navigatiesysteem kan worden ingevoerd. Het idee is dat mensen bij het kiezen van de route worden gewezen op onveilige situatie: "Let op! Op dit tijdstip zijn er bovengemiddeld veel fietsers op deze route".

Hiervoor heeft VVN een vraagstuk ingediend voor de zogenoemde Smart Mobility Challenge. Deze daagt leveranciers uit om met ideeën te komen voor een aantal mobiliteitsvraagstukken. Een van de vraagstukken is door Veilig Verkeer Nederland ingediend. De prijs is 40.000 euro om het idee uit te werken.

De veiligste route
"Nederlanders voelen zich over het algemeen best veilig in het verkeer, maar ze zijn wel op hun hoede. We krijgen onder andere een onveilig gevoel van dingen die mensen doen, en die meestal niet kunnen worden opgelost door het aanpakken van de infrastructuur. Bijna de helft neemt weleens een andere route dan ze eigenlijk zouden willen vanwege de verkeersveiligheid", stelt VVN. "Echter het probleem is dat momenteel niet inzichtelijk is welke alternatieve route dan veiliger is en hoe die route verandert gedurende de dag. Want de veiligheid van de route is sterk afhankelijk van de aanwezigheid van andere gebruikers en hun gedrag maar ook door bijvoorbeeld weersinvloeden als regen, sneeuw of laagstaande zon."

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1