Afbeelding

Ons verplaatsingsgedrag gaat wezenlijk veranderen

Algemeen

De manier waarop wij ons verplaatsen binnen steden en tussen plaatsten is fundamenteel aan het veranderen. "Niet het bezit van vervoersmiddelen is leidend, maar juist het gebruik en toegang tot vervoer wordt cruciaal. Intelligente deelsystemen gaan binnen steden de traditionele auto vervangen." Wat dit voor het rijbewijs als 'must have' tot gevolgen heeft? Dat weet op dit moment nog niemand.

 Dit staat in  het onderzoek 'Baan van de Toekomst' van recruitingspecialist Hays. Hierin is aan 350 personen die werkzaam zijn in de logistieke sector gevraagd of zij verwachten dat hun baan in de toekomst zal veranderen. Ja dus, is het antwoord. 60 procent van de chauffeurs bijvoorbeeld verwacht dat menselijke chauffeurs in de toekomst (deels) worden vervangen door computers in het wegvervoer en 45 procent van de beroepschauffeurs denkt dat autonoom vrachtverkeer over vijf jaar al zijn intrede heeft gedaan.

De onderzoekers verwachten dat er, los van de autonome auto, nog veel meer gaat veranderen. "Ook in het personenvervoer gelden trends als autonoom, deeleconomie en circulair. In Azië is bijvoorbeeld een bank opgericht die zich specifiek richt op het radicaal innoveren en financieren van vervoer binnen 's werelds stedelijke conglomeraten. The Asian Infrastructure Investment Bank focust op duurzame vernieuwing van de stedelijke infrastructuur, zoals bijvoorbeeld het verbinden van grote steden met nieuwe technologie. Als steden de landen van de toekomst worden en landen de voorsteden van de nieuwe stedelijke conglomeraten heeft dat effect op ons personenvervoer. Niet het bezit van vervoersmiddelen is leidend, maar juist het gebruik en toegang tot vervoer wordt cruciaal. Intelligente deelsystemen gaan binnen steden de traditionele auto vervangen", valt te lezen in het rapport..

Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1