Bert de Weerd, Henk de Groot, Margreet  Arkema en Jos Post (vlnr) vormden tot voor kort RIV.
Bert de Weerd, Henk de Groot, Margreet Arkema en Jos Post (vlnr) vormden tot voor kort RIV.

Ruzie bij RIV, maar manifest wordt gewoon aangeboden aan Tweede Kamer

Algemeen

DIT ARTIKEL IS ZONDAG 28 MEI OM 18.30 BIJGEWERKT

Bestaat Rijscholen in Verzet (RIV) nu nog wel of niet? De rijscholensector weet het niet meer, nu een van de oprichters Henk de Groot op Facebook laat weten dat RIV wegens onderlinge ONOVERBRUGBARE meningsverschillen niet meer bestaat, terwijl drie anderen die de kar trekken zeggen dat RIV gewoon doorgaat. In elk geval staat wat de laatste drie betreft nog steeds kaarsrecht overeind dat RIV op 13 juni een manifest aan de Tweede Kamer aanbiedt waarin het zich tegen de sanctie op de praktijkbegeleiding verklaart.

Henk de Groot aan de ene kant en Jos Post, Margreet Arkema en Bert de Weerd aan de andere kant konden lange tijd goed door één deur en trokken de kar van RIV. Maar zonder het zelf waarschijnlijk te beseffen, is Gijs Kantelberg, directeur van De VerkeersAcademie, de splijtzwam. Op initiatief van De Weerd werd onlangs in een vergadering door een meerderheid van het toen aantal aanwezige personen besloten ook de WRM-opleiders te vagen RIV te ondersteunen en daarbij viel onder anderen de naam van Kantelberg. Maar De Groot – om het zomaar even te duiden – pruimt Kantelberg niet en kon er niet mee leven dat hij gevraagd werd het manifest te steunen. Het werd een breuk die niet meer te lijmen is.
Opvallend: De VerkeersAcademie staat samen met CNV, ZZP Nederland en twee kringverenigingen van rijschoolhouders al langere tijd in het rijtje met organisaties dat RIV steunt.

Stoppen met RIV
Inmiddels heeft Henk de Groot op Facebook laten weten dat RIV niet meer bestaat. "Helaas moet ik u nu tot mijn spijt melden dat op 27 mei in goed overleg besloten is om met RIV te stoppen", meldt hij op Facebook. In een persoonlijke reactie voegt hij toe: "En daar heb ik het erg moeilijk mee. Het was toch een beetje mijn kindje."

RIV bestaat nog steeds
Volgens de andere drie slaat dit betoog echter nergens op. "De RIV bestaat nog steeds. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat één persoon bepaalt dat RIV niet meer bestaat, dus wij gaan gewoon door en zullen beslissingen op een democratische manier blijven nemen", zeggen Jos Post en Bert de Weerd.
Margreet Arkema vult aan "Goed om te weten: wij gaan met geen enkele opleider in zee. Er wordt alleen om steun gevraagd voor het plan wat er in het manifest beschreven wordt. Je kunt niet met een half uitgewerkt plan komen. Dat moet goed onderbouwd zijn en zo breed mogelijk ondersteund".

Manifest wordt overhandigd
Dinsdag 13 juni wordt rond half twee het manifest waarin een grote groep rijschoolhouders zich uitspreekt tegen de sanctie op de praktijkbegeleiding overhandigd aan de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat rond kwart voor twaalf zoveel mogelijk rijschoolhouders zich verzamelen op het Plein, waarna wordt gekeken op welke manier de actie luister wordt bijgezet.

Aanvulling, reactie Henk de Groot
Henk de Groot laat in een reactie weten dat hij het niet eens is met een aantal zaken zoals hierboven is geschetst. Hij zegt dat er geen meerderheid van stemmen was (vijf vrijwilligers zijn volgens hem nooit ingelicht waardoor een meerderheid door hem wordt betwist) en hij laat nogmaals weten dat hij, mede-oprichter Wouter Siben en nog drie (bij ons) onbekende vrijwilligers, hebben besloten met RIV te stoppen (opvallend: op de website kan de petitie in elk geval tot en met zondagavond nog steeds worden ondertekend). Later volgt een tweede app waarin De Groot onder andere meldt dat ''Ik duidelijk in mijn verklaring heb aangegeven dat van RIV geen gebruik meer mag worden gemaakt' en dat ik door de strekking van het artikel 'in mijn goede naam wordt aangetast.' 

Naschrift redactie
Het moddergooien is begonnen en beide kampen claimen van alles en nog wat. Wij menen dat met het artikel en met de reactie van Henk de Groot de huidige bizarre situatie goed is geschetst en laten dit onderwerp verder rusten omdat wij geen deelgenoot wensen te worden van deze ruzie. Alleen als er echt nieuws is, zullen wij dat melden. Als een van de twee kampen wil reageren, dan kan dat onderaan dit artikel.

Nog één feit ot slot
Het enige feit voor nu is dat op de website van RIV de petitie nog steeds kan worden ondertekend. 

 



 

Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 2 uur geleden
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1