Afbeelding

Speekseltest vanaf 1 juli om drugsgebruik te constateren

Algemeen

Vanaf 1 juli mag de politie speekseltesten doen om drugsgebruik in het verkeer aan te tonen.

De speekseltest zou er al eerder komen, maar de invoering werd twee keer uitgesteld. De speekseltest is een aanvulling op de alcoholtest en kan cocaïne, opiaten, marihuana en methamfetamines herkennen. Momenteel kan de politie alleen drugs aantonen met een bloedtest.
Met de speekseltest gaat het net zoals met de alc9oholtest: heeft u te veel op, dan mag u niet meer rijden. Doet u dit wel, dan bent u strafbaar. De limieten gaan gelden voor amfetamineachtige stoffen, cocaïne, THC en GHB. Voor overige drugs blijft in het algemeen gelden dat u niet mag rijden als u onder invloed bent van drugs.

Nullimieten
Het gebruik van een combinatie van drugs, of van drugs en alcohol, vergroot de kans op een verkeersongeval. Hiervoor gaan daarom nullimieten gelden. 
Er zijn twee manieren om te controleren of er drugs is gebruikt: een bloedtest of een speekseltest. Een speekseltest laat snel en eenvoudig zien of u drugs heeft gebruikt. Als dat zo is, vraagt de politie ook om bloed af te staan voor een drugstest. De politie laat het bloed controleren door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Na twee weken volgt de uitslag van deze bloedtest.

Boete of straf
Het Openbaar Ministerie (OM) kan een of een straf opleggen. Daarnaast kan de politie de dader bij het CBR melden voor bestuursrechtelijke maatregel. Dit is meestal een onderzoek naar uw rijgeschiktheid en naar uw afhankelijkheid van drugsgebruik.
Op dit moment werkt de Rijksoverheid aan nieuwe regelgeving. Daarbij is het de bedoeling dat iemand zijn rijbewijs kwijtraakt bij twee veroordelingen binnen vijf jaar voor rijden onder invloed van 1 of meer drugs of een combinatie van 1 of meer drugs met alcohol. De Tweede en Eerste kamer hebben een wetsvoorstel hiervoor goedgekeurd. Het gaat om een uitbreiding van de Wegenverkeerswet 1994. De wetswijziging treedt in werking na publicatie in het Staatsblad.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1