Afbeelding

Dorst en trek leiden ertoe dat je minder presteert achter het stuur

Algemeen

Hoe meer bewolking er is, hoe soepeler een autorit rit verloopt, dus met minder abrupt remmen en snel optrekken. Ook blijkt dat automobilisten die met trek of dorst in de auto zitten, achter het stuur van de auto minder presteren (is meteen ook een handige tip voor het rijexamen) en verder blijkt dat hoe langer de rit duurt, hoe gelijkmatiger mensen rijden. En slechts 18 procent van de Nederlandse bevolking luistert naar komedie of grappige radioshows, terwijl blijkt dat dit duidelijk een positief effect heeft op de gemoedstoestand van de bestuurder.

Dit zijn conclusies uit een groot onderzoek in negen EU-landen dat is geïnitieerd door Shell. Het is voor het eerst dat automobilisten zijn geobserveerd tijdens hun dagelijkse ritten. "Op basis van de verzamelde data kunnen we concluderen dat Nederlandse automobilisten met veerkrachtige persoonlijkheden de meest soepele rijstijl hebben en ambitieuze mensen de meest efficiënte chauffeurs zijn", zegt dr. Chris Brauer, Director of Innovation van Goldsmiths, University of London, die het onderzoek leidde.
Het onderzoek maakt vooral duidelijk dat automobilisten zelf invloed hebben op hun gemoedsrust achter het stuur met factoren als voldoende drinken, voeding, luisteren naar ontspannende programma's en een goede nachtrust."

Persoonlijkheid en rijstijl
Verder blijkt er ook een samenhang te zijn tussen rijstijl en de persoonlijkheid van de bestuurder. Vanuit het onderzoek zijn vier verschillende persoonlijkheden geïdentificeerd en is gekeken naar de verschillende rijstijlen van deze persoonlijkheden en de externe factoren die hierop van invloed zijn.
- Ambitieuze bestuurders. Zij staan zelfverzekerd in het leven en zijn dit ook op de weg. Ze hebben betere rijprestaties dan andere automobilisten (kijken vooruit en anticiperen), maar gebruiken wel meer assertieve rijtechnieken zoals abrupt remmen en hard optrekken, waardoor hun ritten soms minder soepel verlopen.
- Energieke bestuurders. Dit zijn sociale en spraakzame types die opbloeien bij sociale gelegenheden en invloed van anderen. Het onderzoek laat zien dat deze automobilisten vaak water drinken en in de auto meenemen, naar komedie luisteren en medepassagiers ervaren als iets positiefs.
- Gevoelige bestuurders. Zij zijn achter het stuur en in het dagelijks leven voorzichtig en laten zich sneller beïnvloeden door externe factoren zoals het weer en muziek. Luisteren naar muziek helpt ze om te ontspannen en om een soepelere reis te hebben.
- Veerkrachtige bestuurders. Zij hebben de meest soepele rijstijl en remmen minder abrupt. Ze raken niet snel gestrest, en zijn geneigd om een minder snelle route te nemen als de reis daardoor soepeler verloopt.

 

Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 18 uur geleden
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1