Afbeelding

Na vijf keer eindelijk: veertien nieuwe verkeersborden op 1 juli

Algemeen

Het woud aan verkeersborden langs Nederlandse wegen wordt op 1 juli na eerder vijf keer te zijn uitgesteld verrijkt met veertien nieuwe modellen. Het doel van de nieuwe borden is meer duidelijkheid scheppen. 

Alle veertien nieuwe borden zijn gebodsborden en zijn dus 'moetjes' voor de verkeersdeelnemers. De borden komen in plaats van borden met rare constructies als 'verboden voor alle verkeer, met uitzondering van'.

Nieuwe verkeersborden
De borden F11 en F12 (het complete overzicht met nieuwe verkeersborden staat in de url die hieronder staat) geven het begin en einde aan van een passerstrook. Bestuurders van tractoren en andere voertuigen die niet sneller mogen dan 25 km/u, moeten hier hun voertuig tijdelijk parkeren om achteropkomend verkeer te laten passeren. Tot nu toe was je als achterligger overgelaten aan de welwillendheid van de bestuurder, nu is het verplicht hier gebruik van te maken.

Rijstroken
In veel steden, maar ook daarbuiten, bestaan rijstroken die alleen bestemd zijn voor bepaalde voertuigen. De busbaan is bekend, de trambaan ook, maar er zijn rijstroken alleen voor vrachtverkeer. Te herkennen aan, jawel, het vrachtwagentje op het blauwe bord. De nieuwe borden geven het begin en einde aan van zo'n rijstrook. Er zijn allerhande combinaties van dergelijke 'doelgroepstroken', zie de borden F13 tot en met F22 onder dit bericht.

Jij eerst
Op veel smalle, landelijke wegen is het onmogelijk tegenliggers te passeren. Deze twee nieuwe gebordsborden regelen de gang van zaken bij passeerstroken. Bij het bord L20 word je geacht de auto stil te zetten op de passeerstrook om verkeer uit tegengestelde richting te laten passeren. Bij het bord L21 is de tegenligger verplicht jou te laten passeren.

Hier is het overzicht van de nieuwe verkeersborden.

Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 17 uur geleden
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2