Afbeelding

Eén op de tien herintreders wacht vier jaar voor eerste examen wordt afgelegd

Algemeen

Ongeveer 10 procent van de herintreders legt pas na 4 jaar het eerste examen van het herintrederstraject af. Dit blijkt uit cijfers van het IBKI.

Het IBKI vindt dit 'niet veel, maar toch meer dan we hadden verwacht" en zag er aanleiding om mensen te vragen waarom ze zo laat zijn begonnen.de reden die het vaakst werd opgegeven is 'Een andere baan, maar toch zonde om de WRM-lesbevoegdheid geheel te laten verlopen.' Reden 2 zijn privéomstandigheden, zoals overlijden van een naaste, echtscheiding of financiële problemen en de derde reden is dat men soms (het ging om twee gevallen) niet eerder in de gaten had dat de WRM-lesbevoegdheid was verlopen. "Deze uitkomsten zullen worden meegenomen bij de bespreking van het Aanbevelingendocument van de brancheverenigingen", laat het IBKI weten.

5 jaar
Die brancheverenigingen hebben het IBKI ook gevraagd waarom je eigenlijk tot 5 jaar na het einde van je WRM-lesbevoegdheid nog mag deelnemen aan het herintrederstraject? Bij de brancheorganisaties bestaat volgens het IBKI de vrees dat rijinstructeurs bewust (ruim) 4 jaar zouden wachten voordat zij aan het herintrederstraject beginnen.

Het was al 5 jaar
De reden waarom de tijdspanne vijf jaar is, is simpel: de periode was altijd al 5 jaar – dus ook vóór de huidige WRM. Toen kon tot 5 jaar na einde lesbevoegdheid nog worden deelgenomen aan de Applicatietoets. "Er was bij de voorbereiding van de huidige WRM geen aanleiding om die termijn te veranderen", aldus het IBKI.

Het herintrederstraject kent twee doelgroepen om weer lesbevoegd te worden zonder helemaal opnieuw te beginnen:
1.            rijinstructeurs die hun bijscholing niet op tijd of niet met voldoende resultaat afronden en
2.            mensen die na een 'sabbatical' weer lesbevoegd willen worden.

De term 'herintrederstraject' verwijst vooral naar die tweede doelgroep.

Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 19 uur geleden
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2