Afbeelding

Nieuwe zelfevaluatietest voor ouderen binnenkort beschikbaar

Algemeen

Royal HaskoningDHV heeft in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland een zelfevaluatietest ontwikkeld die inzicht geeft in het rijgedrag en de taakbeleving van oudere automobilisten. In opdracht van het ministerie van IenM is deze online test doorontwikkeld. Binnenkort komt de test beschikbaar.

Niemand, zo stelt het ministerie van IenM, is zich zo bewust van de gevolgen van het ouder worden als de oudere zelf. Zodra gevolgen zich manifesteren, treft de oudere automobilist daarom maatregelen: de eerstvolgende auto die wordt aangeschaft heeft een hoge instap en/of een automatische versnellingsbak. Hij gaat rustiger rijden, mijdt de spits, duisternis en slecht weer en besluit niet langer met caravan of een lange afstanden naar het buitenland te rijden. Zo hebben veel ouderen het idee dat ze afdoende hebben geanticipeerd op de merkbare gevolgen.

Om deze reden heeft een zelfevaluatietest geen vanzelfsprekende waarde voor veel ouderen. Maar, stelt IenM, dat kan veranderen wanneer de test laagdrempelig en in een voor de oudere vanzelfsprekende context wordt aangeboden, en de uitkomsten ook aanknopingspunten bieden om concreet mee aan de slag gaan. En die test komt binnenkort beschikbaar.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1