Frans-Bert Ruber wil debesterijscholen.nl opstuwen.
Frans-Bert Ruber wil debesterijscholen.nl opstuwen.

'Betrokkenheid, minder mensen met migratieachtergrond, minder verkeer en meer concurrentie leiden tot hoger slagingspercentages'

actueel

Frans-Bert Ruber, eigenaar van zijn gelijknamige rijschool alsook webmaster van www.debesterijscholen.nl denkt dat er zeker trien redenen zijn waarom Maastricht veel betere slagingspercentages kan overleggen dan Zuid-Holland. Het is een kwestie van onder andere betrokkenheid van de instructeur bij zijn leerling, minder mensen met een migratieachtergrond, financiële redenen, een heviger concurrentie en ook de beperktere verkeersdrukte.  

Frans-Bert Ruber weet niet het ware verhaal achter de cijfers, maar hij denkt wel te weten waarom Limburg zo goed scoort. Hij somt op:

- Betrokkenheid van de instructeur  bij de kandidaat. "Dit uit zich bijvoorbeeld in het meerijden van de instructeur met de examens.  In Limburg rijdt de instructeur bijna met alle examens mee. In de Randstad gebeurt dit veel minder." 

- Mentaliteitsverschil tussen de Randstad en  buiten de Randstad, zowel bij kandidaat als bij instructeur. "In de provincie is men meer gebrand om te willen slagen bij het 1e examen, in de Randstad heerst meer een mentaliteit van "we zien het wel" en  "komt goed."

- In de provincie weet de instructeur de kandidaat  beter te motiveren om  het aantal lessen te nemen dat nodig is om op examen-niveau te komen.  "Niet op examen gaan "om maar eens te proberen" . Veelgehoord cliché: je hebt toch geluk nodig. Natuurlijk niet, je moet gewoon kunnen rijden."

- In de provincie wordt de instructeur vaker geconfronteerd met leerlingen van  familie, vrienden, buren, collega's en bekenden van de sportclub. "Ook dit bevordert de betrokkenheid en de inzet van de instructeur.  In de Randstad zal de instructeur vaker te maken hebben met leerlingen die hij totaal niet kent. Studenten van buitenaf.  Mensen die pas in de stad zijn komen wonen. Of die door werk tijdelijk hier wonen."

- Plaatselijke omstandigheden m.b.t. de  infrastructuur en verkeersdrukte spelen zeker een rol. "Alhoewel de kandidaten in de Randstad wel hier aan gewend  zouden moeten zijn. Ze zijn per slot van rekening opgegroeid met deze omstandigheden.  En ze hebben alle rijlessen onder deze omstandigheden geoefend."

- Financiële redenen, op grond van beperkt budget met minder lessen op examen willen dan nodig is om te kunnen slagen.  "Dit zal in de Randstad vaker een item zijn dan in de provincie. Heeft ook te maken met het vertrouwen van leerling naar instructeur.  Als de instructeur de leerling motiveert meer lessen te nemen, zal men daar in de Randstad sceptischer mee omgaan. Al snel denken aan financieel  eigen belang van de instructeur."

- In de Randstad  wonen meer mensen met een migratieachtergrond.  "Die zijn niet opgegroeid onder de omstandigheden die ze met examen aantreffen. Daarbij een eventuele taalachterstand, waardoor de communicatie moeizamer verloopt en de overdracht van leerstof moeizamer verloopt."

- Onderlinge concurrentie om het slagingspercentage in te zetten als marketingtool.  "Door beter  te willen scoren dan je concurrentie zullen de rijscholen elkaar naar een hoger niveau (slagingspercentage)  tillen. Dit zal in provincie vaker voorkomen dan in de Randstad."

- In de provincie zullen in de regel meer rijlessen worden gereden voor het 1e examen dan in de Randstad.

- In Limburg maken de kandidaten vaker gebruik van de TTT. "Maar ook  dit heeft (voor een gedeelte)  te maken met de overredingskracht  (betrokkenheid) van de instructeur.

Afbeelding
Leerlingen tevreden over de wijze waarop rijscholen omgaan met lange reserveringstermijnen 9 uur geleden 5
Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 25 apr, 16:15
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16