Afbeelding

'Rijscholen in Verzet' ziet kansen om sanctie uit praktijkbegeleiding te schrappen

actueel

De actiegroep 'Rijscholen in verzet tegen Praktijkbegeleiding' zet momenteel alles op alles om de sanctie bij de praktijkbegeleiding te skippen. Het idee erachter is het volgende: "De partijen die het examen eraf willen hebben, staan in de peilingen samen op een meerderheid (SP, CU, PvDD, PVV, CDA en andere) en de PvdA en VVD, die de sanctie willen handhaven, staan op verlies." Met andere woorden: nu is de kans. En daarom wil de groep minimaal tweehonderd rijschoolhouders verzamelen om in een protestoptocht een petitie aan te bieden aan de fracties in de Tweede Kamer.

Rijscholen In Verzet tegen Praktijkbegeleiding (RIV) is een actiegroep die eind vorig jaar is ontstaan richt zich op de praktijkbegeleiding en met name op de sanctie die daarin zit bij twee onvoldoende begeleidingen. Dan verliest de rijinstructeur zijn bevoegdheid en dat is volgens de rijschoolhouders onterecht. "De huidige theoriebijscholing behouden, laat praktijkbegeleiding een echte begeleiding zijn, zonder sanctie maar met tools en tips om beter (vakoverstijgend) rijles te kunnen geven", dit is wat ze willen. Wat hen betreft hoeft de sanctie er niet helemaal af: "Wij zijn echter wel van mening dat wanneer de bijscholing niet gevolgd wordt, je dan de bevoegdheid (WRM) kunt kwijtraken om een goed opleidingsniveau te kunnen waarborgen en daarmee ook een stukje kwaliteit", laten ze weten.

Stevige kritiek
Ze hebben stevige kritiek op de praktijbegeleiding: "De huidige praktijkbegeleiding geeft geen meerwaarde aan ons lesgeven, we laten immers zien wat het IBKI van ons verlangt, in tegenstelling tot hoe wij in de praktijk lesgeven, gericht op het individu, de leerling die van persoon tot persoon zeer verschillend is (leerlingen met Autisme, leerlingen die om wat voor reden ook die dag een slechte concentratie hebben, leerlingen met ADHD bijvoorbeeld, dit vergt een op de leerling toegespitste rijles die niet te verenigen is met het protocol dat het IBKI hanteert bij de praktijkbegeleiding."

Zeventig rijscholen
Momenteel hebben zich zeventig rijscholen aangesloten bij RIV; of althans, er zijn zeventig meldingen op de speciale Facebookpagina. Inmiddels is er ook de website www.rijscholeninverzet.nl, waar een petitie kan worden ondertekend. De slogan op deze website spreekt boekdelen: "Tegen praktijkbegeleiding. Voor collega rijschoolhouders en instructeurs, die tegen de praktijkbegeleiding zijn!"

Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 15 uur geleden 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2
Afbeelding
SWOV: 'Rijopleiding B kan worden uitgebreid en verbeterd met hogere-ordevaardigheden' BREAKING 10 apr, 16:00 5