Afbeelding

'Iedereen moet om de tien jaar praktijkproef doen bij goede rijschool'

actueel

Voormalig verkeersofficier Koos Spee vindt dat een praktijktest onderdeel moet uitmaken van de rijbewijskeuring voor 75-plussers. Sterker, hij juicht het toe als automobilisten periodiek – bijvoorbeeld om de tien jaar – een nieuwe praktijktoets doen. Hierbij kan een rijschoolhouder een rol spelen. "Geen examen, maar wel een serieuze proef met bijvoorbeeld een goede rijschool", laat hij optekenen in het Eindhovens Dagblad.

Spee, zelf inmiddels 70 jaar, vindt dat de huidige rijbewijskeuringen voor ouderen maar 'weinig voorstellen', zo laat hij optekenen in het Eindhovens Dagblad. "Oogjes, oortjes, bloeddruk en hups, je mag weer voor aantal jaren door. Ik zou het toejuichen als de keuringen strakker worden. Inclusief een theorie- en praktijktest. En het zou ook voor jongere automobilisten goed zijn. Vanaf je achttiende tot je zestigste bijvoorbeeld om de tien jaar en die termijn vervolgens telkens met een aantal jaren terugbrengen."
Ook verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen vindt dat oudere rijbewijshouders vaker dan eens in de vijf jaar gekeurd moeten worden. " 79-jarige leeftijd een keuring ondergaat, mag je tot je 84e doortuffen. Maar in die periode kan er een hoop gebeuren dat de rijvaardigheid beïnvloedt."

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1