Afbeelding

Onderzoek naar praktijkbegeleiding met echte leerling

actueel

Op aandringen van onder andere de brancheorganisaties VRB en BOVAG Rijscholen (de FAM stemde tegen) onderzoekt IBKI momenteel of de praktijkbegeleiding kan worden aangepast. Er wordt gekeken of er een verplichting kan gelden dat een leerling ook een echte leerling is en de mogelijkheid wordt onderzocht of IBKI op basis van de instructievorderingenkaart van de leerling het lesonderwerp van de praktijkbegeleiding kan bepalen. Deze opties worden met de brancheorganisaties besproken. Het zal zeker tot ergens in 2017 (concreter kan het niet worden aangegeven) duren voordat een eventuele aangepaste praktijkbegeleiding wordt ingevoerd.

Dit laat Jim Schouten, directeur van het IBKI, weten. Los van de verbeteringen waarover wordt nagedacht, stoort het Schouten dat de praktijkbegeleiding als een toneelstukje wordt afgedaan. "Er zijn veel rijinstructeurs die er een toneelstukje van maken en vervolgens vindt men het een toneelstukje. We horen vaak van instructeurs dat ze hun natuurlijke lesmethode tijdens de praktijkbegeleiding aanpassen omdat hun opleider heeft verteld dat het zo moet. Op deze manier doet de branche zichzelf tekort."
Wat niet gaat veranderen, is de prijs van de praktijkbegeleiding. Deze is in 2009 in de plaats gekomen van twee schriftelijke toetsen die niet aansloten op de praktijk.De praktijkbegeleiding wordt door een examinator van IBKI op de locatie van de rijinstructeur afgenomen en dat kost nu eenmaal tijd en dus geld, stelt Schouten.
   

Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 20 uur geleden
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1