Afbeelding

Nieuwe opzet theorie-examen op 1 november?

actueel

Het CBR blijkt opeens haast te willen maken met de invoering van de nieuwe wijze van bevraging tijdens het theorie-examen. Volgens Rijschoolvandaag.nl zou het CBR afgelopen vrijdag bekendmaken dat de nieuwe vragen per 1 november wordt ingevoerd. Deze mededeling is er niet gekomen, maar het CBR spreekt de invoeringsdatum van 1 november niet tegen.

Eind juli maakte Rij-instructie.nl als eerste bekend dat zaterdag 6 augustus een proef zou worden gehouden met twee nieuwe manieren van bevragen bij het theorie-examen voor auto, motor en bromfiets. Hierbij is onderzocht of de nieuwe methode minder gevoelig is voor voorspelbaarheid en er werden zogenoemde sleepvragen getest, waarbij je de volgorde van voorrang op en bepaalde vraag moet slepen. Ook is een methode getest waarbij de kandidaat vrij door het examen kan bladeren, zodat de kandidaat een vraag kan parkeren om die later alsnog te beantwoorden.."Er wordt vastgesteld of het nieuwe vraagtype nog beter de kennis van de kandidaat kan toetsten, of er invloed is op de slagingspercentages, hoe gaan kandidaten om met de nieuwe examenvorm (komen er veel vragen of wordt er intuïtief goed gehandeld) en wat is de invloed op de tijd die de kandidaat nodig heeft voordat het examen wordt ingeleverd", motiveerde het CBR. De nieuwe manier van vragen zijn een aanvulling op de huidige vragen die met ja of nee kunnen worden beantwoord.
Blijkbaar heeft de test goed uitgepakt, want de invoering is op 1 november. Officieel is er nog niets gemeld, maar een bericht op Rijschoolvandaag.nl met deze strekking wordt niet tegen gesproken.
 

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1