Het verkeersexamen is het enige moment dat je wel weet wat een fietser gaat doen.
Het verkeersexamen is het enige moment dat je wel weet wat een fietser gaat doen.

Automobilist heeft geen idee wat een fietser die zijn hand niet uitsteekt van plan is

actueel

Heel herkenbaar, maar toch schokkend: slechts 5 tot 10 procent van de fietsers steekt de hand uit bij het afslaan. Alleen als de situatie er echt om vraagt, bijvoorbeeld op een rotonde, dan wordt de hand uitgestoken. En sinds kort is helder dat je als automobilist bij een fietser in al die gevallen maar moet gokken wat hij gaat doen, want er is geen enkel ander signaal, hetzij in lichaamstaal hetzij in oogcontact, waaruit blijkt wat een fietser gaat doen. Dit is mogelijk van belang voor de ontwikkeling van de zelfrijdende auto.

Dit leert onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, waarbij iets meer dan honderd personen via videobeelden zijn geconfronteerd met het gedrag van fietsers die voor hen reden. Op het moment dat de fietser zou kunnen afslaan, werd het beeld stil gezet en werd gevraagd wat de fietser zou kunnen gaan doen. Dat bleek amper te doen. Of het nou een jonge of oudere fietser was, het gedrag viel niet te voorspellen. Bij al die momenten dat de automobilist dacht de fietser door te hebben, ging het om hoofdbewegingen of om de snelheid van de fietser waaruit iets werd geconcludeerd. Die conclusie was vervolgens lang niet altijd juist.
Een belangrijke conclusie is dat dit onderzoek een gevolg kan hebben voor de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Google liet onlangs weten dat ze software hebben ontwikkeld voor de auto in het geval en fietser zijn hand uitsteekt. Maar als je helemaal niet kunt zien wat een fietser doet, dan heb je een ander probleem.  

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1