Afbeelding

'De enige veilige telefoon in een auto is een uitgeschakelde telefoon'

actueel

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) ziet liever vandaag dan morgen een algeheel verbod op telefoneren of een ander gebruik van de smartphone in de auto. "Blijf gewoon van je telefoon af tijdens het rijden", is de stelregel van SWOV.

SWOV concludeert dit naar nieuw onderzoek in Engeland waaruit blijkt dat handsfree bellen net zo afleidt als handheld bellen. Voor het onderzoek namen 20 mannen en 40 vrouwen plaats in een rijsimulator. De ene groep kon zonder afleiding rijden, de andere groep voerde een gesprek via een luidspreker. Het blikveld van de bellende bestuurders bleek tot wel vier keer kleiner te zijn dan bij de niet afgeleide deelnemers. "De enige veilige telefoon in de auto is een uitgeschakelde telefoon", zegt onderzoeker Graham Cole op basis van de uitkomsten.
De SWOV deed al eerder onderzoek naar de gevolgen van smartphonegebruik achter het stuur en kwam tot vergelijkbare conclusies. "Het gevaar bij gewoon bellen zit 'm niet zozeer in het feit dat je een hand minder hebt om je auto te bedienen. Wat een telefoongesprek vooral doet, is je aandacht voor een groot deel in beslag nemen", zegt een woordvoerder. 

Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 19 uur geleden
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2