Afbeelding

Verplichte AOV zzp' er heeft gevolgen voor de lesprijs

actueel

De vakbonden, met de FNV voorop, alsook de politieke partijen PvdA en GroenLinks hebben hun stokpaardje binnen: er komt een verplichte aov-verzekering voor zzp' ers. Dit gaat gelden voor zeker 80 procent van de rijschoolhouders. Hoe de regeling eruit kom te zien, is nog niet bekend en ook is niet bekend wanneer dit van kracht wordt, maar dit gevolgen gaat hebben voor de inkomen van de zzp' er en dus voor de lesprijs is welhaast zeker. De brancheorganisaties VRB en LBKR hebben reeds aangegeven te onderzoeken of ze een collectieve verzekering kunnen aanbieden aan de leden.

De verplichte AOV is een onderdeel van het Pensioenakkoord waar de leden van de vakbonden hun fiat hebben gegeven. En het blijkt dat het argument dat een AOV te duur is - zzp' ers komen hier altijd mee - als een boemerang terugkomt. Door de verzekering verplicht te stellen wordt deze namelijk vanzelf, zo is de verwachting, goedkoper.

De brancheorganisaties zijn niet per definitie tegen een verplichte AOV omdat deze ook voordelen heeft, maar feit is wel dat deze moet worden doorberekend in de lesprijs. De komende tijd zal helder worden wat de verplichting inhoudt, wat het gaat kosten en welke gevolgen dit heeft voor de branche en de lesprijs.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1