Afbeelding

Cannabispatiënten rijden door nieuwe wet onverzekerd rond

actueel

Onder cannabispatiënten is grote onrust ontstaan nu blijkt dat de nieuwe wetgeving voor het gebruik van cannabis in relatie tot autorijden (de speekseltest) die op 1 juli is ingegaan ertoe kan leiden dat een verzekering een eventueel schadegeval niet dekt. "Een cannabispatiënte kreeg te horen dat zij onverzekerd rondrijdt, omdat ze dagelijks cannabis gebruikt. Bewust beleid? Of een foutje van Haagse ambtenaren die deze gevolgen van de wetwijziging niet helemaal hebben voorzien?", vraagt de website cnbbs.nl zich af. Inmiddels blijken meerdere instanties ervan doordrongen dat er een gaatje in de wetgeving zit.

Sinds 1 juli mag de politie speekseltesten doen om drugsgebruik in het verkeer aan te tonen. Het gebruik van een combinatie van drugs, of van drugs en alcohol, vergroot de kans op een verkeersongeval. Hiervoor gaan daarom nullimieten gelden. Hierbij is echter geen rekening gehouden met patiënten die cannabis als medicijn gebruiken. Op de website www.cnnbs.nl (speciaal gericht op cannabisgebruikers, ook mensen die geen patiënt zijn) lezen we onder andere: "Een cannabispatiënte die al drie jaar cannabis bij de apotheek haalt, ziet half juli op het etiket staan dat het sinds 1 juli 2017 verboden is om te rijden wanneer een patiënt cannabinoïden gebruikt.
Wanneer zij haar apotheker hierop aanspreekt, legt deze uit dat dit een nieuwe richtlijn van de apothekersbond(KNMP) is. Onder het motto better safe than sorry belt ze haar autoverzekeraar, met de vraag of dit gevolgen heeft voor haar autoverzekering. Een medewerker belt haar terug nadat hij advies heeft ingewonnen bij de juridische afdeling: "We zijn erg blij dat u heeft gebeld, mevrouw. Er zijn inderdaad wat 'dingen' aan de hand. Wij volgen het advies van de artsen en apothekers. Dat betekent dat u als cannabispatiënt in principe onverzekerd rondrijdt."

Doorgedrongen
Dit gat in de wet is inmiddels ook bekend in bepaalde kringen. Op de website van de apothekersbond KNMP is 13 juli bijvoorbeeld het volgende bericht geplaatst: "Gebruikers van morfine en medicinale cannabis mogen niet autorijden. Dit blijkt uit nieuwe wetgeving per 1 juli 2017 over het gebruik van drugs in het verkeer. De wet maakt geen uitzondering voor gebruik van middelen die op recept door een apotheker zijn afgeleverd. De wet wijkt af van het verkeersdeelnameadvies van de KNMP. Hierin staat dat gebruikers van morfine en medicinale cannabis de eerste 14 dagen geen auto mogen rijden. Na 2 weken gebruik wordt verkeersdeelname als veilig beschouwd, tenzij er sprake is van bijwerkingen die de rijvaardigheid beïnvloeden." De KNMP wil hierover in gesprek met de betrokken ministeries.

CBR
De redactie van cnbbs.nl heeft hierover aan de bel getrokken bij het CBR, maar van de reactie daar is men niet gelukkig geworden, zo blijkt. "Het CBR blijkt een geheel eigen visie te hebben over de toediening van medicinale cannabis. Drinken en inhaleren zijn toegestaan. Roken niet. "Het is dus niet mogelijk om een joint te roken als therapie." Staat in een verklarende e-mail die ik van het CBR krijg. "Medicinale cannabis is volgens het CBR te vergelijken met sommige categorie 3 medicijnen (zoals bijvoorbeeld Zolpidem). "Die mogen alleen gebruikt worden vóór het slapen gaan en dus niet overdag: Dus wordt medicinale cannabis voor het slapen gaan gebruikt, op de voorgeschreven manier, dan is er geen probleem. Maar gebruikt men het overdag, dan wordt het lastiger." Bestuurders die een beoordeling willen van het CBR m.b.t. medicinaal cannabisgebruik kunnen een gezondheidsverklaring opsturen", laat de website weten.

Waarschuwing
Waarna een waarschuwing volgt: "Let op: De artsen van het CBR zouden wel eens tot een ander oordeel kunnen komen dan je eigen arts. Dat kan je je rijbewijs kosten.

Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 13 uur geleden
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1