De ervaring leert dat het CBR veel waarschuwt bij constateringen die strijdig zijn met de bepalingen van de CBR inschrijfovereenkomst.
De ervaring leert dat het CBR veel waarschuwt bij constateringen die strijdig zijn met de bepalingen van de CBR inschrijfovereenkomst.

CBR blijft maar overvallen worden door explosieve groei aantal examens

actueel

Het CBR liet enkele weken in Rij-instructie weten erop te rekenen dat de reserveringstermijnen zouden teruglopen. Maar het CBR rekende buiten de waard, want doordat er in het tweede kwartaal weer fors meer examens zijn afgenomen dan was verwacht, wordt de termijn van zeven weken steeds meer een illusie. Momenteel wordt in slechts negen van de 53 CBR-vestigingen deze termijn gehaald en de maximale reserveringstermijn is inmiddels 13 weken. Met de wachttijden voor herexamens is het beter gesteld, maar ook hierbij moet in liefst 19 van de 53 locaties rekening worden gehouden met een langere wachttijd dan de afgesproken vijf weken.

Het CBR heeft voor het tweede jaar op rij fors meer praktijkexamens afgenomen. In het eerste halfjaar van 2017 piekte het aantal examens tot ruim 340.000. Dat zijn er ruim 27.000 meer dan twee jaar geleden. Verder steeg onder andere de vraag naar examens voor taxichauffeur sterk door het vervallen van de vakbekwaamheidseisen voor taxiondernemers en het aantal kandidaten voor het T-rijbewijs valt ook veel hoger uit dan was verwacht. En steeds meer kandidaten voor het B-examen maken gebruik van de mogelijkheid om al op 17-jarige leeftijd examen te doen.
Voor het CBR, waar nieuwe instructeurs en overwerk de grootste nood moet lenigen, ligt de prioriteit bij het terugdringen van de reserveringstermijnen bij de herexamens. Immers, stelt het CBR, het eerste rijexamen kun je twintig weken tevoren al reserveren en dat betekent dat opleider en kandidaat samen de rijopleiding en examen op elkaar kunnen afstemmen. Voor een herexamen ligt dat anders.
 

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1