Afbeelding

Kan buurtparticipatie bijdragen aan vermindering snelheid in 30 km/u-gebied?

actueel

CROW, SWOV, Veilig Verkeer Nederland (VVN) en vijf gemeenten werken samen in het project 'sociale aanpak 30 km/u-gebieden' om via buurtparticipatie het te hard rijden in woonwijken te beïnvloeden. In de week van 12 juni 2017 zijn de eerste metingen van het snelheidsgedrag in vijf geselecteerde buurten in Nederland. Eindresultaten van de effectmetingen worden in het voorjaar 2018 verwacht.

In navolging van een vergelijkbaar project in de Provincie Zeeland(externe link) en een georganiseerd kenniscafé(externe link) over dit onderwerp is CROW samen met SWOV en VVN gestart met pilots in de gemeenten Nijkerk, Houten, Rotterdam, Leeuwarden en Groningen. Centraal in de aanpak staat dat bewoners zelf zoveel mogelijk maatregelen verzinnen en uitvoeren, indien nodig met ondersteuning van Veilig Verkeer Nederland en de gemeente, om ervoor te zorgen dat er rustiger gereden wordt in de wijk. 
De partijen onderzoeken in welke situaties de sociale aanpak effectief is. De doelen zijn:aantonen welke effecten met de participatie-aanpak kunnen worden bereikt, zowel in objectief gemeten snelheden als in beleving en waardering van de woonomgeving;vergaren van zo veel mogelijk gegevens om te exploreren in welke situaties de sociale aanpak beter of slechter werkt; denk hierbij aan factoren als de fysieke inrichting, de sociale cohesie in een buurt en de (stedelijke of landelijke) omgeving;in beeld krijgen of de intrinsieke motivatie daadwerkelijk toeneemt, hoe lang deze beklijft en hoe deze samenhangt met het werkelijke gedrag.

Naar schatting wordt een derde van alle dodelijke verkeersongevallen (mede) veroorzaakt door te hard rijden. Bij een hogere snelheid is de remweg langer, de reactietijd korter en een eventuele botsing harder. Ook kleine overschrijdingen van de snelheidslimiet hebben gevolgen voor de verkeersveiligheid.

Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 22 uur geleden
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1