Afbeelding

Advies brancheorganisaties aan CBR: ontwikkel systeem met voordelen voor rijscholen die kwaliteit leveren

actueel

De brancheorganisaties BOVAG Rijscholen, FAM en VRB adviseren het CBR om een zogenoemd gesloten opleidingssysteem te ontwikkelen op basis van een 7-stappenplan waartoe alleen rijscholen toegang hebben indien zij aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen. Met andere woorden: ze pleiten voor een systeem waarbij in de praktijk rijschoolhouders die aantoonbare kwaliteit leveren veel voordelen krijgen. Verder menen zij dat ter verbetering van de kwaliteit in de branche 'De grootste slagen te maken zijn bij de WRM-opleiding tot rijinstructeur.'

Dit blijkt uit het het zogenoemde Aanbevelingendocument (het vervolg op het Startdocument) dat de drie brancheorganisaties in samenspraak met het CBR, IBKI en het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft opgesteld. In het document staan alle aanbevelingen om in het kader van de nieuwe WRM de branche te verbeteren. Het doel hierbij is helder: "De professionaliseringsslag moet ervoor zorgen dat de beginnende bestuurder nog beter wordt opgeleid en een veiliger rijgedrag vertoont."

De aanbevelingen zijn in het kort:

Algemeen
- Vooropleidingseis op MBO 3-niveau.
- Nederlandse mondelinge taalvaardigheid op niveau B1/2F: voor het overbrengen van kennis en kunde dient de Nederlandse spreektaal op minimaal mbo 3-niveau te zijn.
- Verplichting deel te nemen aan een Entreetoets/geschiktheidstoets door een onafhankelijk instituut.
- Naast het denkniveau MBO 3 zal iedere kandidaat rij-instructeur moeten aantonen te beschikken over de volgende vaardigheden: Didactiek en onderwijskunde. In nagenoeg geen enkele vooropleiding wordt deze vaardigheden onderwezen.
- Verklaring Omtrent Gedrag wordt verplicht.

Fase 1
- Praktijkgerichte intredetoets.
Module mobiliteit en gedrag als verplicht onderdeel van de opleiding: om meer kennis te krijgen over de normen en waarden in het verkeer.
- Module ondernemerschap als onderdeel van de basisopleiding

Fase 2
- Praktijklessen met rijbewijsbezitters.
Fase 2 wordt afgerond met een examen, bestaande uit: onderwijskunde (vakkennis theorie en lesuitvoering) en een officiële WRM-begeleidingstoets (deel 1, incl. instructeursvaardigheden) met een rijbewijsbezitter (veelal een mede-cursist).

Fase 3
Uitbreiding passieve stage-uren. Naast 35 uur actief een rijbewijs leerling les te geven, hem/haar ook 35 uur passief mee te laten rijden met een reeds gediplomeerde instructeur.
- Deel 2 van de officiële WRM-toets na de stage met een rijbewijs leerling en dynamische lesonderdelen: de opleiding kan pas goed worden afgesloten als er een eindtoets heeft plaatsgevonden.

Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 16 uur geleden
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2