Afbeelding

RIV: 'Sanctie op praktijkbegeleiding is onwerkbaar en onevenredig zwaar'

actueel

Onwerkbaar en onevenredig zwaar. Dit zijn de twee steekwoorden die van toepassing zijn op de praktijkbegeleiding en die worden verwoord en toegelicht in het manifest dat de actiegroep Rijscholen in Verzet momenteel voorbereiden. "De sanctie die er is wanneer een rijinstructeur 'onbekwaam'  wordt bevonden, is een disproportionele straf en voegt niks toe aan de bagage van rijinstructeurs." De sanctie op de praktijkbegeleiding moet alles bij elkaar worden omgebogen naar een sanctie op 'aanwezigheidsplicht'.

Om deze reden is het van mening dat in twee uur examineren (drie wanneer een herexamen nodig blijkt) tegenover de vaak jarenlange ervaring en zonder enig verder gedegen onderzoek niet bepaald kan worden of een rijschoolhouder incapabel is om rijles te geven. "Dat kan en mag niet de bedoeling van een bijscholing zijn. Het beoogde doel van de huidige praktijkbegeleiding heiligt niet het middel, namelijk de rotte appels te onderscheiden van de goedwillende rijinstructeurs."
Deze stelling gaat in het manifest dat op 13 juni wordt aangeboden aan de leden van de Tweede kamer onderbouwd.
Het RIV wil verder dat de beroepsgroep meer inspraak krijgt over het aanbod en de kwaliteit van de instructeursopleidingen, alsook over de kwaliteit van de praktijkbegeleiding en bijscholing die voor verbetering vatbaar is. "Denk bijvoorbeeld aan strengere instroom eisen, meer aandacht voor de praktische scholing in de opleiding, permanente controle van de WRM-pas bij aanvang CBR examen en wettelijke verplichting van het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). En er moeten veranderingen in de relevante wetgeving en de werkwijze van het CBR in een verplichte bijscholing komen, met daarnaast keuze uit facultatieve onderwerpen."
 

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1