Afbeelding

Pleidooi voor getrapt rijbewijs in hele EU

actueel

Invoering van een zogenoemd getrapt rijbewijs in de hele EU om de hoge risico's van beginnende bestuurders aan te pakken is een van de aanbevelingen in een rapport waaraan de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft meegewerkt.
Verbetering van de handhaving van snelheidslimieten buiten de bebouwde kom en op snelwegen, van het gebruik van gordel en helm, van rijden onder invloed en van afleiding van de bestuurder is de tweede suggestie en het plaatsen van vangrails die geschikt zijn voor motoren op plaatsen waar ongevallen met motoren kunnen voorkomen, is de derde aanbeveling.

Uit het onderzoek blijkt dat een derde van alle verkeersdoden in de EU valt in enkelvoudige ongevallen: ongevallen waarin de bestuurder of berijder van het voertuig en/of de passagiers dodelijk gewond raken, maar waarbij geen andere verkeersdeelnemers betrokken zijn.
In de laatste 10 jaar waren er in de EU 100.000 verkeersdoden te betreuren, waarvan de meeste buiten de bebouwde kom. Beginnende bestuurders en motorrijders in de leeftijd van 18-24 jaar lopen het grootste risico op een dodelijk enkelvoudig ongeval; hun risico is tweemaal zo hoog als de leeftijdscategorie 25-49 jaar.
Een goed wegontwerp en de juiste snelheidlimiet zullen volgens het rapport in verschillende Europese landen een bijdrage leveren aan het verminderen van het aantal verkeersdoden.
In 2011 concludeerde de SWOV in en studie dat afleiding met 31 procent het vaakst een rol speelde bij het gebeuren van enkelvoudige ongevallen, met op de tweede plaats snelheidsovertredingen (27 procent) en daarna alcoholgebruik (19 procent) en vermoeidheid (17 procent).

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1