Afbeelding

Acceptatie dat zelfrijdende auto straatbeeld gaat bepalen groeit

actueel

Iets meer dan een kwart van de Nederlanders (26 procenbt) verwacht dat de elektrische auto en eveneens een kwart meent dat de zelfrijdende auto het straatbeeld in 2030 domineert. Dit betekent dat steeds meer Nederlanders beseffen dat de elektrische auto en de zelfrijdende auto ontwikkelingen zijn die niet meer zijn te stuiten.

Dit blijkt uit een zogenoemd herhalingsonderzoek naar de verwachte ontwikkelingen  omtrent mobiliteit van Connected Strategische Veranderingsprocessen onder 1700 Nederlanders. In 2014 werd het eerste onderzoek gehouden.
Het blijkt dat de groep die 'late majority' (mensen zonder mening) wordt genoemd, steeds kleiner wordt. "Door de media-aandacht en de rol van minister Schultz hiervan, vormen meer mensen zich een beeld hiervan", laat het bureau weten.
In 2014 zei bijvoorbeeld 12 procent tot de 'early adopters' te zullen behoren, nu is dat 16 procent. De early adopters zijn grotendeels oudere mannen. "Oudere mannen kopen vaker een nieuwe auto, waardoor ze meer op de hoogte zijn van de ontwikkelingen", luidt de verklaring hiervan. Wat verder blijkt: als een zelfrijdende auto een ongeluk zou veroorzaken, voelen de respondenten zich nog steeds verantwoordelijk. In 2014 was dit 44 procent, in 2017 is dit gestegen naar 52 procent.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1