Afbeelding

1 april grap of niet: laaghangende zon is wél een probleem

actueel

Er is vandaag voor en achter de schermen een aardige discussie over ontstaan, maar 1 aprilgrap of niet: het nieuwe verkeersbord bord waarmee Veilig Verkeer Nederland (VVN) sinds gisteren aandacht vraagt voor de problemen van de laaghangende zon snijdt wél een probleem aan. Het eerste waarschuwingsbord 'Laagstaande zon' is gisteren geplaatst in Rijssen-Holten en of het nu een grap is of niet, het zou zomaar kunnen dat er meer worden geplaatst. Opvallend: er zijn mensen die beweren dat de naam van de wethouder die het bord onthult, Jan Aanstoot, een verwijzing is naar een goede grap, maar deze wethouder bestaat echt.

Er is veel mistig aan het bericht, dat kunnen we wel vaststellen. VVN claimt om te beginnen dat dit nieuwe verkeersbord onder nummer J40 aan bijlage 2 aan het RVV 1990 is toegevoegd. Maar zo werkt dat niet, want voordat een verkeersbord in het RVV wordt opgenomen, gaat er een uitgebreide procedure aan vooraf waarbij instemming van de Tweede Kamer een voorwaarde is. Dat is met dit bord niet gebeurd.

Probleem 
VVN vraagt echter met dit bericht aandacht voor dit probleem, aangezien volgens haar 20 procent van de ongevallen wordt veroorzaakt door een laagstaande zon. Dat laaghangende zon ongelukken veroorzaakt, staat vast maar volgens de SWOV neemt de gevoeligheid voor verblinding toe met de leeftijd en speelt dit probleem bij mensen onder 55 jaar nauwelijks tot geen rol.

Slaat door 
VVN slaat overigens wel door met de vermeende grap, getuige het volgende citaat in een persbericht: "VVN nodigt mensen uit om via www.participatiepunt.vvn.nl melding te maken van verblinding door laagstaande zon, zodat dit in constructief overleg met gemeenten, provincies en de landelijke overheid opgelost wordt en de verkeersborden op de locaties worden geplaatst waar echt sprake is van laagstaande zon", aldus VVN-directeur Felix Cohen. Maar deze website bestaat niet, althans niet op dit moment, en dat maakt de grap er niet beter op. Bovendien laat een persvoorlichter op de vraag weten of dit een 1 aprilgrap is weten dat dit niet het geval is.  
Overigens adviseert VVN tegen het probleem van een laaghangende zon de voorruit goed schoon te houden en om altijd een zonnebril in de auto te leggen. En dat zijn dan wel weer zinnige adviezen.

Afbeelding
Leerlingen tevreden over de wijze waarop rijscholen omgaan met lange reserveringstermijnen 13 uur geleden 5
Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 25 apr, 16:15
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16