Examinatoren zijn wettelijk niet bevoegd om een rijbewijs op te vragen van een instructeur.
Examinatoren zijn wettelijk niet bevoegd om een rijbewijs op te vragen van een instructeur.

Elke maand tien instructeurs gepakt zonder WRM-pas; CBR voert daarom controles op

actueel

Elke maand blijken ongeveer tien rijinstructeurs die bij een steekproef worden gecontroleerd geen WM-pas te kunnen overleggen. Voor het CBR is dit het signaal om de controle op de bevoegdheid van rijinstructeurs vanaf 6 maart op te voeren. Het gaat nog om een proef, maar vanaf 6 maart checken gedurende een half jaar in de praktijkexamencentra Groningen, Winschoten, Assen, Emmen, Hoogeveen en Rijswijk examinatoren of de instructeurs een geldige WRM-bevoegdheidspas bij zich hebben voor de start van rijexamens en toetsen.

Dit is een vervolg op de steekproefsgewijze controle die sinds 1 juli vorig jaar wordt uitgevoerd en is een gevolg van de in 2015 vernieuwde overeenkomst tussen CBR en opleider. In deze overeenkomst is benadrukt dat rijinstructeurs bij contact met het CBR altijd een geldige WRM-bevoegdheidspas moeten kunnen tonen. Alleen dan mogen zij een praktijkexamen/toets (inclusief voor- en nagesprek) bijwonen van een leerling. Een WRM-stagepas is in die gevallen ook toegestaan.
Uit de steekproeven bleek dat gemiddeld zo´n tien rijinstructeurs per maand geen geldige WRM-bevoegdheidspas konden tonen. Naar aanleiding daarvan verzochten de rijschoolbrancheverenigingen het CBR om de controle op de bevoegdheid van rijinstructeurs op te voeren. Hiermee levert het CBR een bijdrage aan de professionalisering van de branche.

Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 28 minuten geleden
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken gisteren
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1