De WEpod zoals die in Wageningen rijdt.
De WEpod zoals die in Wageningen rijdt.

Wetgeving rond zelfrijdende auto nog dit jaar naar Tweede Kamer

actueel

In Nederland is in navolging van Duitsland nieuwe wetgeving in de maak die rekening houdt met de zelfrijdende auto. De verwachting is dat een voorstel nog dit jaar aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

In Nederland wordt, hiertoe aangemoedigd door minister Schultz van Haegen van infrastructuur en Milieu, volop geëxperimenteerd met zelfrijdende auto's en dito trucks. Maar de wetgeving is er nog niet op aangepast, hetgeen een schemergebied oplevert over de vraag wie verantwoordelijk is voor eventuele ongevallen tussen zelfrijdende en bestuurde auto's.
Maar nu er steeds meer zelfrijdende voertuigen komen (zoals de WEpod in Wageningen (foto), zelfsturende Scania's rond Zwolle en een zelfrijdende bus in Appelscha) , is wetgeving waarin de zelfrijdende en de bestuurde auto juridisch elkaars gelijke zijn, noodzaak. Daar wordt nu aan gewerkt en Duitsland ging Nederland al voor. Er komt trouwens wel een belangrijke voorwaarde bij, zo laat een woordvoerder van het minsuerrie van IenM op Verkeerskunde.nl weten. "Maar omdat we nog niet 100 procent op de techniek kunnen vertrouwen, moet een fysiek persoon de boel wel in de gaten houden", aldus de woordvoerder. De wetswijziging op het gebied van autonoom vervoer moet in 2017 worden ingediend bij de Tweede Kamer.

Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 8 uur geleden
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1