Afbeelding

Automonteur bang dat zelfrijdende auto brood uit de mond stoot

actueel

Automonteurs hebben moeite met de komst van de zelfrijdende auto. Ze zijn bang dat de zelfrijdende auto hun vak op de tocht zet, zo blijkt uit de documentaire 'De Autovakmannen'.

Filmmaakster Gwen Jansen heeft voor de documentaire ruim een jaar lang minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu gevolgd. En ook worden mensen uit de autobranche gevolgd, met als gevolg dat de vraag wordt gesteld en beantwoord hoe de branche zich prepareert op de komst van de zelfrijdende auto. Immers, de Europese lidstaten hebben vorig jaar afgesproken dat alle EU-landen in 2019 gereed moeten zijn voor auto's zonder bestuurder.
Schultz van Haegen is hartstochtelijk ambassadeur van de zelfrijdende auto. Rond 90 procent van de verkeersongevallen ontstaat door menselijk falen en dat wordt belangrijk teruggedrongen, is haar opvatting. En ze zegt: "Als auto's met elkaar communiceren, benutten we de bestaande wegen beter en kan het verkeer beter doorstromen. Dat is goed voor onze economie."
maar automonteurs staan niet te juichen. Gwen Jansen zegt hierover:  "Dit zie je in veel sectoren gebeuren. Door alle robotisering en automatisering verdwijnen er complete beroepsgroepen. Een aantal mensen doet er alles aan om voorop te blijven lopen en sommigen denken dat het allemaal zo'n vaart niet loopt. En wéér anderen zien hun toekomst in het autovak somber in."
De documentaire gaat 9 februari in première in CineMec in Ede en is vanaf 10 februari in meerdere bioscopen en filmhuizen te zien.

Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 21 uur geleden 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2
Afbeelding
SWOV: 'Rijopleiding B kan worden uitgebreid en verbeterd met hogere-ordevaardigheden' BREAKING 10 apr, 16:00 5