Afbeelding

Aan ADAS-systemen en zelfrijdende auto zitten nog veel haken en ogen

actueel

Er komen steeds meer systemen die de rijtaak ondersteunen (zogeheten ADAS-systemen, Advanced Driving Assistant System), maar daarmee is het aantal vragen niet afgenomen. Eerder integendeel. Hetgeen voor de stichting SWOV aanleiding is om een aantal relevante vragen op een rij te zetten. Dat is gebeurd in het rapport 'Veilig naar het verkeer van de toekomst.'

Iedereen is het er wel over eens dat de zelfrijdende auto komt en de kenners zijn het erover eens dat het nog tot ongeveer 2075 of daaromtrent gaat duren voordat er alleen maar zelfrijdende auto's zijn. Maar gaandeweg worden de auto's wel steeds knapper en hebben ze steeds meer technische vindingen aan boord die de chauffeur helpen. En omdat deze goedmoeten mengen met auto;s die al die hulpmiddelen niet hebben én omdat er nog andere kewsties rond de zelfrijdende auto moeten worden opgelost, heeft de SWOV vijf kernvragen gedefinieerd. Dit zijn ze:

- Hoe zorg je ervoor dat de bestuurder toch alert blijft op gevaarlijke situaties, want die vallen natuurlijk niet weg met al die systemen?.
- Hoe kun je ervoor zorgen dat de overgang van zelf naar automatisch sturen zo naadloos mogelijk verloopt?
- Hoe kunnen ouderen worden ondersteund om zich al die technieken eigen te maken zodat ze zo lang mogelijk mobiel blijven?
- Hoe moet worden omgegaan met de risico's voor kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en fietsers?
- Hoe kan de infrastructuur worden voorbereid op de auto van de toekomst? Hierbij speelt vooral mee dat infrastructuur langer (veel langer zelfs) meegaat dan een auto en daar ligt een uitdaging.

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 21 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1