Afbeelding

Eisen aan scholing en -bijscholing chauffeurs worden binnen EU aangescherpt

actueel

Truck- en buschauffeurs moeten beter worden opgeleid én nageschoold. Dit staat in een zogenoemde Richtlijn van de Europese Commissie. Chauffeurs moeten vooral leren omgaan met zogeheten Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), ze moeten weten wat een veilige afstand is tot de voorligger, het zogeheten rollend vermogen van het voertuig zelf moet beter worden benut en de chauffeur moet de voordelen weten van een goede bandenspanning.

Het doel van de richtlijn is, zo valt te lezen, "De normen voor nieuwe autobus- en vrachtwagenbestuurders aan te scherpen en de vakbekwaamheid van de huidige bestuurders op peil te houden en te verbeteren. De richtlijn beoogt met name een beter bewustzijn van de gevaren in het verkeer om de risico's te beperken en het verkeer veiliger te maken. Voorts zijn in de richtlijn normen inzake vakbekwaamheid vastgesteld, die een billijke mededinging in de EU moeten waarborgen."
Alle beleidsopties komen in de eerste plaats de verkeersveiligheid ten goede en dan met de doelstelling om het aantal ongevallen en gewonden aanzienlijk terug te dringen en het aantal verkeersdoden in die periode te halveren.
Verder wordt een lans gebroken voor duurzaam vervoer, waarbij het de doelstelling van de Europese Commissie is om de CO2 uitstoot door vervoer tegen 2050 met 60 procent terug te dringen. "Meer aandacht voor zuinig rijden in de opleidingen van beroepsbestuurders zal helpen om de CO2-uitstoot en de brandstofkosten te drukken", aldus de Europese Commissie.

Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 19 uur geleden
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1