Afbeelding

Nederland telt liefst 300 black-spots

actueel

Een black-spot is niet altijd de kern van een ongeval, maar veel ongevallen op dit soort plekken ontstaan omdat er iets loos in de omgeving. En dan blijken er opeens in Nederland ruim driehonderd locaties te zijn waar relatief veel letselongevallen gebeuren. Dat is liefst 2,5 keer dan de officiële lijst met black-spots; plekken waar tussen 2011 en 2015 vijf letselongevallen plaatsvonden.

De nieuwe focus is een idee van Bureau Hastig en wordt verbeeld in het  Verkeersveiligheidskompas. Dit is een overzicht van alle plekken in Nederland waar relatief veel verkeersongevallen plaatsvinden, met allerlei rangschikkingen. "Met ons verkeersveiligheidskompas maken we met een paar simpele handelingen een kaart van Nederland. Er zijn dan 123 kruispunten en wegvakken waar in de periode 2011-2015 vijf of meer dodelijke- en letselongevallen gebeurden en waarbij de locatie exact bekend was. Wat gebeurt er als we wat minder exact kijken? Als we ook de ongevallen meenemen die in de buurt gebeurd zijn (maar niet aan de andere kant van de stad). Dat plaatje voor Nederland ziet er heel anders uit. Het aantal locaties met vijf of meer dodelijke of letselongevallen blijkt ruim 300. Meer dan 2,5 keer zoveel locaties die om aandacht vragen. En daar gaat het volgens ons om."

Hastig geeft zelf een helder voorbeeld;  In een gemeente gebeuren er 3 letselongevallen, waarvan 2 met fietsers, op twee kruispunten in de Kerkstraat (locatie exact bekend). Echter, als je kijkt naar alle ongevallen in die buurt, blijken er nog 11 letselongevallen op de Kerkstraat te gebeuren, waarvan de helft met fietsers. Dan zou het best zo kunnen zijn dat er iets mis is met de fietsstroken langs de Kerkstraat.

Hier vindt u het Veiligheidskompas.

Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 7 uur geleden
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1