Afbeelding

Stekker gaat uit de BROEM-cursus

actueel

De stekker gaat uit de BROEM-cursussen. Deze rijvaardigheidstrainingen voor ouderen worden sinds 1992 gegeven, maar de animo is gering en de financiering wiebelt. Veilig Verkeer Nederland (VVN), ANWB en BOVAG stoppen er daarom mee.

BROEM staat voor Breed Overleg Ouderen en Mobiliteit en is opgezet door het toenmalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het huidige Infrastructuur en Milieu. De cursus, die een halve dag duurt, voorziet erin dat 60-plussers hun theoretische en praktische kennis kunnen laten testen en ook wed het gehoor getest. Deelnemers – elk jaar kwamen er rond de 10.000 personen op af, maar dit aantal nam af – betaalden zelf een bijdrage tussen 15 en 20 euro en op een gegeven moment kon dat niet meer uit, ook al omdat steeds meer gemeenten stopten met financiering van de BROEM-cursus.
Een alternatief is de Opfriscursus die VVN aanbiedt. Groot nadeel is dat dit een online cursus is; er wordt niet getest of iemand nog daadwerkelijk aan het verkeer kan deelnemen. De Opfriscursus is wel een succes: rond 400.000 ouderen hebben tot nu toe de cursus via internet gevolgd. BOVAG- en ANWB-rijscholen bieden ook soortgelijke cursussen aan.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1