Afbeelding

Vier op de vijf gewonden in verkeer houdt blijvend letsel

actueel

Rond 80 procent van de personen die (zwaar)gewond raken bij een verkeersongeval, herstelt hier niet voor de volle 100 procent van. Dit blijkt uit het nog niet gepubliceerde onderzoek My Life After the Crash (MyLAC). Per jaar vallen er in Nederland ruim 20.000 gewonden in het verkeer en dit trekt dus diepe sporen in de maatschappij en bij duizenden personen.

Gisteren werden in een groot aantal landen verkeerslachtoffers herdacht, zolwel dodelijke slachtoffers als mensen die (zwaar)gewond raken. In Nederland vond een grote herdenking plaats in congrescentrum Mennorode in Elspeet met als thema 'aandacht voor verkeersslachtoffers!' 
Onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek verkeersveiligheid (SWOV) in 2014 wees uit dat rond 20 procent blijvend last houdt van opgelopen letsel, maar nieuw onderzoek toont aan dat dit vier keer zoveel is. In de studie van MyLAC werden verkeerslachtoffers in twintig Europese landen bevraagd, met als doel om de gevolgen van verkeersongevallen in kaart te brengen, zowel op medisch, psychologisch, sociaal als economisch vlak. De definitieve resultaten worden in de loop van december verwacht.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1